Четвер, 25.04.2024, 07:22Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Годинник


Друзі сайту

i8

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Курси валют

Информер курса доллара, евро и рубля, а также кросс-курса евро в долларах

Допомога сайту

Допомога сайту''

Рекламний блок

SEO sprint - Всё для максимальной раскрутки!
Основи здорового харчування
    За даними Всесвітньої Організації Охорони здоров'я, тривалість життя людини і стан його здоров'я на 50% визначається його способом життя і системою харчування, на 20% - спадковістю, ще 20% - умовами зовнішнього середовища, і лише на 10% послугами охорони здоров'я. Тому очевидно, чому люди, що стежать за своїм здоров'ям і зовнішнім виглядом, намагаються харчуватися натуральними продуктами, багатими рослинним білком, вуглеводами та іншими мікроелементами.


     Сьогодні вже збільшився попит на зернові, бобові культури, що володіють високою харчовою цінністю. Стало очевидним, що захоплення жирної рафінованою їжею, з дефіцитом активних компонентів веде до саморуйнування нашого організму. Дієтологами усього світу складаються списки функціональних продуктів. Зернові і бобові культури грають в цих списках головну роль. Один з таких продуктів - натуральні крупи. Каша споконвіку займала на Русі найважливіше місце, будучи одним з основних страв. Звідси і російське прислів'я «Каша - мати наша». 

  

    Здавна на Русі вирощували злакові культури, абсолютно виправдано вважаючи їх дуже поживними і корисними для здоров'я. Дослідження, проведені пізніше, лише довели мудрість наших предків. Злаки та продукти з них є основними джерелами вуглеводів, які забезпечують організм енергією, рослинних білків, мінеральних речовин і вітамінів, а також рослинних волокон або клітковини, які необхідні для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту. Вітаміни і мінерали, що знаходяться в крупі, мають велике значення для здоров'я людини, але вміст певного елементу може бути більше або менше, залежно від виду крупи. Наприклад, в гречці більше, ніж в інших крупах, калію і клітковини, в сочевиці білка, а в горосі - кальцію. 

  

    Білки – це один з найважливіших компонентів здорового і правильного харчування. Білки є основою структурних елементів клітини і тканин. З білками тісно пов'язані такі фізіологічні процеси в організмі, як обмін речовин, збудження нервів , скорочення м'язів, репродуктивна функція і навіть мислення. Єдине джерело, звідки надходять білки  в організм людини - це амінокислоти, які містяться в  білках їжі. Тому білок відіграє таку важливу роль в харчуванні. Для того, щоб визначити наскільки повноцінно організм забезпечується білком, потрібно дослідити показники азотного балансу. Якщо кількість білка, який надійшов в організм із їжею співрозмірний з кількістю азоту, що виділився з організму, то білковий обмін правильний, в протилежному випадку – порушений. Людина, яка постійно виконує важку фізичну працю має отримати протягом доби з їжею від 1 до 1,2 г білка на 1 кг ваги тіла. Так людині масою 80 кг необхідно 80-95 г білка на добу. При нестачі білків в харчуванні у  дітей може бути сповільнений ріст і розвиток, а у дорослих виникнути глибокі зміни в печінці, порушується діяльність залоз внутрішньої секреції, змінюється гормональний фон, починають погано засвоюватись поживні речовини, виникають проблеми з серцем , погіршується пам'ять і працездатність. При дефіциті в організмі сповільнюється процес  утворення антитіл, що в свою чергу збільшує ризик захворювань інфекційними хворобами.

  

     Жири. Харчові жири є коморою енергії для організму і регулюють всі сторони життєдіяльності організму. Щоденна норма жирів для людини середнього віку становить приблизно 100 грамів , а рослинних олій - до 20-30 мілілітрів. Нестача жирів в організмі людини призводить до облисіння і незаживлення ран, ламкості волосся і сухості шкіри, авітамінозів, екземи і псоріазу. 

  

    Крохмаль. Крохмаль в процесі травлення перетворюється на глюкозу  і легко засвоюється організмом. Він надзвичайно важливий для мозку і м’язів людини. Норма споживання крохмалю становить 190 - 445г в залежності від віку, статі та характеру праці. При постійній нестачі крохмалю в денному раціоні людини може виникнути авітаміноз, а також захворювання шлунково-кишкового тракту. 

  

    Крім того для повноцінного і правильного харчування, яке забезпечує добре здоров’я людини, має важливе значення їжа, яка забезпечує добову норму вітамінів, мінеральних солей та мікроелементів.

  

Каталог статей
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz
Яндекс.Метрика Счетчик тИЦ и PR Счетчик тИЦ и PR