П`ятниця, 29.03.2024, 12:52 | Головна | Реєстрація | Вхід | |||||
Цікава математика |
Меню сайтуПошукКалендар
ГодинникДрузі сайтуi8 СтатистикаОнлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0 |
Горіхи і насіння. Чи їсти і скільки?
(Дієта приматів, або як дізнатися, що нам слід їсти). Але людиноподібних приматів ставало все менше, а витрати і труднощі подорожі були настільки великі, що ідея нанести їм в гущі джунглів візит з практичної точки зору здавалося недоцільною. Обмежилися тим, що вивчили кілька зоологічних досліджень, які були проведені на той момент. У якийсь із цих книг було сказано, що примати харчуються фруктами, овочами, горіхами і насінням. Це твердження не здивувало наших багатообіцяючих натуристів. Хіба не ці самі продукти найприємніше на смак в сирому вигляді? Все інше - зернові, молочні продукти, м'ясо і т. д. - стає смачним тільки після обробки і додавання приправ, соусів і т. п. Зате фруктами, овочами, горіхами і насінням можна насолоджуватися в їх природному вигляді. Міркуючи таким чином, ранні вегетаріанці, прихильники натуральної гігієни і
сироїди при кожній нагоді заявляли, що фрукти, овочі, горіхи та насіння в
сирому вигляді становлять природну дієту людини. Однак з тих пір багато минуло часу, і картина значно ускладнилася. Ми дізналися, що горили харчуються в основному зеленню і майже не їдять фруктів, горіхів і насіння. Орангутанги ж споживають в основному фрукти, дуже мало горіхів і трохи зелені. Також і раціон бонобо на 80% складається з фруктів і майже не містить горіхів і насіння. Проблеми, викликані надлишком горіхів. Ряд авторів почали сумніватися в корисності горіхів для сироїда. Їх
побоювання не ґрунтувалися на наукових даних, просто вони помітили, що
зловживання горіхами викликає проблеми у них самих і у їхніх пацієнтів.Проте завжди знаходилися апологети горіхового харчування, які керувалися, головним чином, тим, що це єдиний продукт в раціоні сироїда, в якому міститься багато білка. Щоб заспокоїти свої страхи з приводу білкового дефіциту, ми щодня поглинали горіхи, навіть не підозрюючи, що вони багаті аж ніяк не білками, а жирами. Герберт Шелтон і інші сироїди рекомендували 100-120 м. горіхів в день - це повна жменя мигдалю (50-70 штук). В результаті жири складуть 50-60% від загальної калорійності нашого добового раціону. Це набагато перевищує рекомендоване співвідношення. Не кажучи вже про те, що далеко не кожен організм здатен кожен день справлятися з такою кількістю горіхів. Французький
пропагандист натуральної гігієни Albert Mosseri писав: «Я спостерігав
незліченні проблеми і навіть справжні нещастя внаслідок такого вживання
горіхів: проблеми з шкірою, запаморочення, слабкість, погіршення травлення,
інфекції сечовидільної системи, гнійні виділення, рясне сечовипускання і
неприємний запах сечі, погіршення зору,короткозорість, чутливість до холоду,
сонця і світла, неуважність, метеоризм і т. д.Я відразу ж зрозумів, що
Шелтон, мій кумир протягом багатьох років, при всій своїй геніальності,
допустив в цьому питанні жахливу помилку ». Що ми бачимо в природі. Сироїди люблять говорити про «природне» і «неприродне». Так яке ж місце
займають горіхи в природній дієті людини? Перше, що прийшло мені в голову,
коли я задумався над цим: горіхи - їжа сезонна. Вони зберігають свіжість
лише 2-3 місяці на рік. Потім я виявив, що горіх свіжий і горіх сушений -
це дві великі різниці. Сушені горіхи втратили свою природну воду, концентрація
жирів і білків підвищилася, тому вони більш калорійні. Але хіба це
природно - їсти горіхи в такому вигляді?Одного разу в Іспанії я мав можливість спробувати свіжий, прямо з дерева, мигдаль. Це була їжа богів - хрустка, вершково-ніжна і соковита незважаючи на маслянистість. «Ого, - подумав я, - так ось якими ми повинні їсти горіхи!» Ті ж горіхи, які ми купуємо в магазинах здорової їжі, сушать (найчастіше при високих температурах), заморожують на складах і зберігають багато місяців. Це вже не свіжі горіхи. Думаю, що перший час при харчуванні живими продуктами не варто обмежувати себе в горіхах і насінні. Але з часом (кілька місяців, рік, може, й більше), варто подумати про зменшення (або відмову) частки горіхів, насіння в раціоні і збільшенні частки свіжих фруктів. На початковому етапі (близько двох місяців), важливо перейти на сироїдіння, не зірватися на варену їжу. Пізніше, коли ми спокійно контролюємо себе і звикаємо до натуральної їжі, можна переходити на моноїдіння і т.д. Тому, я думаю, що особливо перші місяці горіхи важливі через їх здатність давати відчуття насичення, калорійності, смаку. З книги Frederic Patenaude. The Raw Secrets. |
||||
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz |