Визначити
вміст нітратів в овочах або пучку зелені на око дуже важко. Проте за роки
«роботи» з ними, фахівці помітили деякий взаємозв'язок між кількістю застосованої
хімії і зовнішнім виглядом овочів. У чому він полягає?
Квола зелень - ознака того, що її примушували рости
швидко. А це в найкоротші терміни можна зробити тільки за допомогою нітратів.
Тому, якщо ви візьмете в руку пучок (петрушки, цибулі, салату) вертикально, а
він тут же нахилитися убік, то перед вами той самий «порушник».
Крім нітратів, овочі можуть містити так звані нітрозні бактерії, які «живуть»
на їх поверхні. І якщо це так, то такий овоч швидко гниє. Придивіться
чи немає такого в апетитній гірці. Саме апетитній, коли в цілому і загалом
овочі хоч на виставку неси. Є? Краще не купуйте.

Крім того, врахуйте наступне. Здорові овочі рясніють антиоксидантами, завдяки яким частково нейтралізується негативний вплив на наш організм нітратів. Але чим овоч менш свіжий, тим менше в ньому антиоксидантів. Тому намагайтеся робити покупки зранку - так більша ймовірність того, що на прилавках супермаркету або ринку, лежать овочі свіжіші. При цьому звертайте увагу на «хвостики» у овочів і «ніжки» у зелені – чи не підсохлі вони, перевірте їх на пружність шкірки і листя.
Через високі дози нітратів один овоч може вирости непомірно
великим, тому що «хімія» подіяла на нього як стимулятор росту, інший - навпаки
вродити менше середньостатистичного розміру родичів, оскільки «перегорів» на
завищених дозах підгодівлі. Тому краще вибирати «вітамінку» звичайних
габаритів. Вони залежать від сорту, але кожен з нас з літа в літо купує
овочі та фрукти. Згадуйте і порівнюйте. Скажімо, листя шпинату від
природи - не більше яйця. А петрушка, яка виросла на ґрунті без «хімії» -
не вище 15 см.
Занадто світлий або нерівномірний колір овочів і зелені, як
правило, списують на те, що вони росли не під цілющим сонечком. Ось,
мовляв, і фотосинтез не той, а звідси і блідість. Безсумнівно, такий
зв'язок є, але якщо «вітамінка» при цьому має звичайний розмір, то, швидше за
все, вона напхана нітратами. Зв'язок такий: високі дози нітратів
стимулюють швидкий ріст, а от дозріти «вітамін» не встигає, і це його видає. З
цієї ж причини «нітратні» овочі не пахнуть або пахнуть слабо. А вже якщо
від нього тхне металом, то сумнівів немає - хімія в ньому в надлишку.
Для помідорів є ще такий тест: якщо колір всередині світліший, ніж шкурка,
майже 100%, що перед вами «порушник». Тому не соромтеся і просите продавця
розрізати томат.

Краще купувати товар вітчизняного виробника. Логіка така: чим більше підгодівлі, тим довше зберігаються овочі. А так як українським аграріям, на відміну від зарубіжних, не потрібно вести свою продукцію далеко і стояти днями на розмитнення, то не потрібно й перегодовувати «хімією».