В середині весни, коли пора
свіжих овочів і фруктів ще не наступила, наш організм відчуває потребу в
додатковому вітамінно-мінеральному підживленні. Кульбаба багата такими
корисними речовинами, як яблучна кислота, вітаміни С, В1, В2, РР, каротин,
залізо, кальцій, магній. Рослина стимулює функції нирок і печінки,
сприятливо впливає на сполучну тканину, покращує кровопостачання, сприяє
виведенню шлаків з організму, поліпшує загальний стан. Кульбаба містить
білий молочний сік, гіркий на смак. Виявляється, гіркий смак соку надає
глікозид тараксацин, друг нашої імунної системи, який стимулює утворення
лейкоцитів
Увага: страви і настойки з кульбаби не рекомендуються при схильності до розладу
шлунка.
Кульбаба - хороший медонос. Його нектар і пилок відрізняються високим
вмістом білка і біоактивних речовин. Мед з цієї рослини густий,
бурштинового кольору, він добре регулює обмін речовин в організмі, підвищує
засвоюваність вітамінів і мінералів.
Квітки кульбаби широко застосовують в косметології для позбавлення від
веснянок і пігментних плям.

100 г листя кульбаби дрібно порізати, злегка обсмажити на маслі. При бажанні можна додати помідор, болгарський перець, цибулю, петрушку і кріп. Посолити і поперчити за смаком, залити збитими яйцями (3-4 шт.) і підсмажити.
Порада: для того щоб з листя кульбаби вийшла вся гіркота, перед початком приготування потрібно витримати їх близько півгодини в солоній воді.
Порада: кульбабу для варення краще збирати в травні - в сонячний полудень, коли вміст нектару в квітках максимальний.
Наша порада. Збирати квіти і листя кульбаби найкраще навесні (в квітні-травні), ближче до полудня. Коріння рослини збирають як навесні, так і восени. Кульбаба має властивість накопичувати в собі шкідливі речовини з повітря і ґрунту, тому збирати рослини потрібно ті, що ростуть подалі від цивілізації.