Сьогодні вже збільшився попит на зернові, бобові культури, що володіють високою харчовою цінністю. Стало очевидним, що захоплення жирної рафінованою їжею, з дефіцитом активних компонентів веде до саморуйнування нашого організму. Дієтологами усього світу складаються списки функціональних продуктів. Зернові і бобові культури грають в цих списках головну роль. Один з таких продуктів - натуральні крупи. Каша споконвіку займала на Русі найважливіше місце, будучи одним з основних страв. Звідси і російське прислів'я «Каша - мати наша».
Здавна на Русі вирощували злакові культури, абсолютно виправдано вважаючи їх дуже поживними і корисними для здоров'я. Дослідження, проведені пізніше, лише довели мудрість наших предків. Злаки та продукти з них є основними джерелами вуглеводів, які забезпечують організм енергією, рослинних білків, мінеральних речовин і вітамінів, а також рослинних волокон або клітковини, які необхідні для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту. Вітаміни і мінерали, що знаходяться в крупі, мають велике значення для здоров'я людини, але вміст певного елементу може бути більше або менше, залежно від виду крупи. Наприклад, в гречці більше, ніж в інших крупах, калію і клітковини, в сочевиці білка, а в горосі - кальцію.
Білки – це один з найважливіших компонентів здорового і правильного харчування. Білки є основою структурних елементів клітини і тканин. З білками тісно пов'язані такі фізіологічні процеси в організмі, як обмін речовин, збудження нервів , скорочення м'язів, репродуктивна функція і навіть мислення. Єдине джерело, звідки надходять білки в організм людини - це амінокислоти, які містяться в білках їжі. Тому білок відіграє таку важливу роль в харчуванні. Для того, щоб визначити наскільки повноцінно організм забезпечується білком, потрібно дослідити показники азотного балансу. Якщо кількість білка, який надійшов в організм із їжею співрозмірний з кількістю азоту, що виділився з організму, то білковий обмін правильний, в протилежному випадку – порушений. Людина, яка постійно виконує важку фізичну працю має отримати протягом доби з їжею від 1 до 1,2 г білка на 1 кг ваги тіла. Так людині масою 80 кг необхідно 80-95 г білка на добу. При нестачі білків в харчуванні у дітей може бути сповільнений ріст і розвиток, а у дорослих виникнути глибокі зміни в печінці, порушується діяльність залоз внутрішньої секреції, змінюється гормональний фон, починають погано засвоюватись поживні речовини, виникають проблеми з серцем , погіршується пам'ять і працездатність. При дефіциті в організмі сповільнюється процес утворення антитіл, що в свою чергу збільшує ризик захворювань інфекційними хворобами.
Жири. Харчові жири є коморою енергії для організму і регулюють всі сторони життєдіяльності організму. Щоденна норма жирів для людини середнього віку становить приблизно 100 грамів , а рослинних олій - до 20-30 мілілітрів. Нестача жирів в організмі людини призводить до облисіння і незаживлення ран, ламкості волосся і сухості шкіри, авітамінозів, екземи і псоріазу.
Крохмаль. Крохмаль в процесі травлення перетворюється на глюкозу і легко засвоюється організмом. Він надзвичайно важливий для мозку і м’язів людини. Норма споживання крохмалю становить 190 - 445г в залежності від віку, статі та характеру праці. При постійній нестачі крохмалю в денному раціоні людини може виникнути авітаміноз, а також захворювання шлунково-кишкового тракту.
Крім того для повноцінного і правильного харчування, яке забезпечує добре здоров’я людини, має важливе значення їжа, яка забезпечує добову норму вітамінів, мінеральних солей та мікроелементів.